«Dø, skravla, skal vi begynne?» Jan Nielsen står ved en brakke med ett ødelagt tak i sogn kolonihage, mens augustsolen er i ferd med å gjemme seg bak bebyggelsen. Årets obligatoriske dugnad i kolonihagen på Sogn skal unnagjøres. Hver kolonist har 12 timer med «dugnadsplikt» i året, – på fellesarbeid som maling av gjerder, graving av grøfter, eller som i dag: reparere brakka.

 

Jan, og sønnen Arne har meldt seg på kveldens dugnad; – denne gangen må det byttes ett tak på en brakke. Det gamle taket var flatt, og det ble ett problem med alt vannet og snøen som samlet seg oppå, derfor ble skråtak den naturlige løsningen. forklarer Arne.

Inne i brakka er det masse utstyr og verktøy som brukes til andre dugnader,så det er dugnad på dugnadsbrakka.

 

Karene samles så og begynner å diskutere om hvordan de skal få det unnagjort på den beste måten, detaljene går ned milimeterene. De setter seg ned og kladder litt på hvor langt stolene skal vere fra hverandre. Mens de diskuterer så titter solen frem gjennom skyene og de kommer seg opp på taket med spikerpistolen.

– Nå ser jeg hvorfor det lekke, sier Arne og peker på ett høl i taket.

 

Jan er andregenerasjons-kolonist, og sønnen Arne er tredjegenerasjons kolonist på Hagekolonien på Sogn, og han har allerede produsert to kandiater til fjerdegenerasjonen. Jan flyttet inn i 1972.  Så røflig har han lagt ned over 400 dugnadstimer allerede, og mer til, hvis en regner med alt det frivillige ekstra-dugnadsarbeidet som bare faller seg, for folk som tar i et tak når det trengs. Dugnad har han i fingrene etter så mange år, og spytter ikke i dugnadsglasset ikveld heller.  Og dugnadsviljen går i arv.

– Vi holder nok på til solen går ned, sier Arne.

 

Om pliktarbeid og dugnad. Hver kolonist legger ned minst 12 timer plikt-arbeid i form av gjerdemaling, gaterydding eller vasking av felleshus. I tillegg legges det ned hundrevis av dugnadstime.

Faktaboks

Pliktarbeid og dugnad. Hver kolonist legger ned minst 12 timer plikt-arbeid i form av gjerdemaling, gaterydding eller vasking av felleshus. I tillegg legges det ned hundrevis av dugnadstime.